sobota, 25. oktober 2014

Maklen

Na vrsto je prišlo drugo žičenje maklena. Letos je lepo delal in si okrepil primarne veje, med sezono rasti sem krajšal nove poganjke le tam kjer so primarne veje že imele zadovoljiv volumen in pustil svobodno rasti predvsem spodnje in šibkejše veje. Sedaj so vse primarne veje nekako na poziciji in primerno debele glede na svojo pozicijo, se pravi spodaj debelejše in proti vrhu tanjše. Sledila je drastična rez nazaj ali po angleško " let grow and cut back". Nekaj sekundarnih vej je našlo svojo pozicijo ostale, ki bojo zrastle naslednje leto pa pridejo na vrsto seveda kasneje in po nekaj letih, bo stvar povsod že na mestu potem pa pridejo na vrsto še detalji. Med tem bo vsaj eno ali dve presajanji in delo tudi na koreninah. Makleni imajo neverjetno bujno in močno rast, zato gredo stvari hitreje, kot pri večini drugih listavcev, škoda le, da je res primernih dreves z zanimivim gibanjem težko najti. Pomladi bojo tri polne sezone v posodi in to je za letos vse, sedaj pa na zaslužen počitek, drevo seveda, meni pa kot običajno dela ne zmanjka a se ne pritožujem.

torek, 7. oktober 2014

Osnovno žičenje

Letos so rešeljke in koprivovec, že zgodaj odvrgli liste. Predvsem je krivo letošnje skoraj vsakodnevno deževje in obilica vlage v zraku, kar je idealno za plesni in glive vseh vrst. Skratka vsaka stvar je za nekaj dobra in tako je prišlo na vrsto zgodnje osnovno žičenje. Brez listov na vejah je dosti lažje videti bodočo strukturo vej in jih postaviti v željeno pozicijo. Tako bo žica lahko ostala na vejah verjetno tja do pozne pomladi, ko se bojo začele veje debeliti, pa gre stran in vajo ponovimo naslednje leto. Ko se primarne veje zadovoljivo debele sledi krajšanje nazaj in iz novo pognalih vej vzgoja sekundarnih vej. Ko pride na vrsto vzgoja terciarnih vej pa pride prav tudi razlistanje, da hitreje dobimo fino strukturo vejic.


sreda, 1. oktober 2014

Zmaj

Posodo z zmajem sem si vedno želel imeti na vrtu. Ko sem našel pravo, sem šel v akcijo in že pred leti se je znašla na mojem brjaći (prostor pred kraško hišo). Tam se je aklimatizirala, oziroma bolj kot vse drugo so se notri nabirale samo smeti. Končno je prišel čas, ko mi je uspelo urediti mesto, ki ji pritiče in sledila je previdna selitev. Na luknjo v dnu sem namontiral še ventil za vodo, sledil je test vodotesnosti in na koncu še par potegov z krpo in posoda je zasijala v vsej svoji lepoti. Čez zimo bo ostala na suhem, ko ne bo zmrzovalo bo pa notri voda za zalivanje bonsajev.