četrtek, 27. avgust 2015

Brin

Zadnjih par deževnih dni je botrovalo prvi stopnički na bonsajski poti naslednjega izmed brinov media. Dolgo časa sem tuhtal in iskal najboljšo rešitev, predvsem  najboljši naklon debla, ki je ključen za postavitev celotne strukture, sicer je bilo že na začetku jasno, da bo nastalo nekaj v stilu literati. Sledilo je postopno zvijanje debla v zgornjem delu krošnje, ki sedaj lepo dopolnjuje celotno gibanje drevesa. Na spodnjih dveh krivinah so po izkopu pognale nove veje, na sicer idealnih pozicijah, ki jih za podobo drevesa, kakršen je sedaj  niti ne potrebujem, a bodo na drevesu kar ostale in bom videl kako se bojo v bodoče razvijale, mogoče nekoč, glede na to, da ima drevo kar bujno rast,  nastane lahko tudi nova kompozicija v bolj pokončnem neformalnem slogu. Pa tudi spodnji del debla se bo verjetno na ta račun nekaj odebelil. Včasih nas kak križanec med brini lahko tudi prijetno preseneti, zato se še posebej veselim spremljanja razvoja drevesa v prihodnosti in pa glede na dosedanje izkušnje bo smiselno zagotoviti tudi kakšne nove klone, posaditi nekaj grmov na vrt in lepo počakati.
Spomladi sledi presajanje v novo posodo pod novim kotom, sicer pa je sedanja plastična začela skoraj že razpadati.
Prihodnje leto me čaka še delo na suhem lesu in odstranitvi debele veje, ki izrašča na zadnjem delu debla, na prvi desni krivini.



četrtek, 20. avgust 2015

Prve ohladitve

Letošnje poletje prihaja in odhaja v valovih, vsake toliko se malo shladi in potem znova zakuha. No zadnja ohladitev je resen znak, da se najhujša vročina vendarle počasi poslavlja in bolj konkretna dela na drevesih, predvsem iglavcih se lahko začnejo.
Dva brina in en bor sta tako napravila nov korak na svoji bonsajski poti.
Prvi brin je mešanec med navadnim brinom in kitajskim, z bolj izrazitimi geni navadnega brina vsaj kar se rasti tiče, saj lepo odganja tudi iz zelo starega lesa, kar je lepa prednost. Iglice sicer niso tako majhne kot pri vrsti Itoigawa, drugače pa je to povsem spodoben in predvsem trpežen materijal.
Pred posegom je bila listna masa zelo daleč od željene pozicije in posledično je sledilo malo bolj odločno zvijanje osnovnega debla. Po dveh dneh postopnega ukrivljanja je linija tam kjer sem si jo nekako zamislil, glede na prej našudirane možnosti. Potem je sledilo še osnovno pozicioniranje osnovnih vej in nekaj razevnih za vsak slučaj. Naslednji korak bo dokončna izbira glavnih vej in seveda delo na podrobni strukturi vej, verjetno naslednje leto, oziroma, ko bo drevo na to pripravljeno.
Drugi brin je vrsta kitajskega brina z sinjimi iglicami, zrasel je iz potaknjenca in je bil potem posajen zraven kamna, ki sem ga našel na domači gmajni. Prvo oblikovanje je uspešno prestal, potem je bil presajen v sedanjo posodo in je prejšnjo rastno sezono preživel v mirovanju, le z vršičkanjem novih, predvsem močnejših poganjkov. Sedaj sem odstranil vse odvečne veje in izbrane postavil v končno pozicijo, sledilo bo delo na fini strukturi in formiranju oblačkov. Sicer je celotna kompozicija bolj v slogu kitajskega pen jinga, manjka le še figurica budističnega meniha, ki meditira v senci pod drevesom, kar je bila sicer prvotna ideja in bom videl kako se bo razvijala v prihodnosti.
Tretje drevo je črni bor iz domačih logov. Sicer je kar dolgo stal na stranskem tiru in sem z njegovim oblikovanjem odlašal. Po prvem oblikovanju ni zgledal nič kaj dosti obetavno, predvsem zaradi dolgih vej in posledično zelenja precej daleč od debla. Letos pa sem nekako zmanjšal število osnovnih vej na minimalno, spravil veje nekako na pozicijo in določil končno obliko. Nastal je tak bolj špageti stil drevo, predvsem kar se zgornjih vej tiče, kar mi sicer ni všeč, ampak zaenkrat je to to. Mogoče na koncu pa preoblikujem drevo v novo strukturo in uporabim samo daljšo vejo z desne strani.