četrtek, 20. avgust 2015

Prve ohladitve

Letošnje poletje prihaja in odhaja v valovih, vsake toliko se malo shladi in potem znova zakuha. No zadnja ohladitev je resen znak, da se najhujša vročina vendarle počasi poslavlja in bolj konkretna dela na drevesih, predvsem iglavcih se lahko začnejo.
Dva brina in en bor sta tako napravila nov korak na svoji bonsajski poti.
Prvi brin je mešanec med navadnim brinom in kitajskim, z bolj izrazitimi geni navadnega brina vsaj kar se rasti tiče, saj lepo odganja tudi iz zelo starega lesa, kar je lepa prednost. Iglice sicer niso tako majhne kot pri vrsti Itoigawa, drugače pa je to povsem spodoben in predvsem trpežen materijal.
Pred posegom je bila listna masa zelo daleč od željene pozicije in posledično je sledilo malo bolj odločno zvijanje osnovnega debla. Po dveh dneh postopnega ukrivljanja je linija tam kjer sem si jo nekako zamislil, glede na prej našudirane možnosti. Potem je sledilo še osnovno pozicioniranje osnovnih vej in nekaj razevnih za vsak slučaj. Naslednji korak bo dokončna izbira glavnih vej in seveda delo na podrobni strukturi vej, verjetno naslednje leto, oziroma, ko bo drevo na to pripravljeno.
Drugi brin je vrsta kitajskega brina z sinjimi iglicami, zrasel je iz potaknjenca in je bil potem posajen zraven kamna, ki sem ga našel na domači gmajni. Prvo oblikovanje je uspešno prestal, potem je bil presajen v sedanjo posodo in je prejšnjo rastno sezono preživel v mirovanju, le z vršičkanjem novih, predvsem močnejših poganjkov. Sedaj sem odstranil vse odvečne veje in izbrane postavil v končno pozicijo, sledilo bo delo na fini strukturi in formiranju oblačkov. Sicer je celotna kompozicija bolj v slogu kitajskega pen jinga, manjka le še figurica budističnega meniha, ki meditira v senci pod drevesom, kar je bila sicer prvotna ideja in bom videl kako se bo razvijala v prihodnosti.
Tretje drevo je črni bor iz domačih logov. Sicer je kar dolgo stal na stranskem tiru in sem z njegovim oblikovanjem odlašal. Po prvem oblikovanju ni zgledal nič kaj dosti obetavno, predvsem zaradi dolgih vej in posledično zelenja precej daleč od debla. Letos pa sem nekako zmanjšal število osnovnih vej na minimalno, spravil veje nekako na pozicijo in določil končno obliko. Nastal je tak bolj špageti stil drevo, predvsem kar se zgornjih vej tiče, kar mi sicer ni všeč, ampak zaenkrat je to to. Mogoče na koncu pa preoblikujem drevo v novo strukturo in uporabim samo daljšo vejo z desne strani.Ni komentarjev:

Objavite komentar